Spring naar inhoud

Duurzaam succes: Hoge kwaliteit Nederlandse baktarwe ondanks extreem weer

Royal Koopmans is trots te melden dat, ondanks extreme weersomstandigheden, opnieuw een oogst van hoge kwaliteit Nederlandse tarwe is gerealiseerd. Dit geldt zowel voor de reguliere Nederlandse baktarwe als voor de Nedertarwe.

Nedertarwe, een duurzaam initiatief van Royal Koopmans, bevordert biodiversiteit en bodemkwaliteit door investeringen in duurzame landbouw met vooruitstrevende tarwetelers. Dankzij doorlopend rassenonderzoek, de inzet van onze telers, en een sterke samenwerking met CZAV en Natuurmonumenten, hebben we zelfs in een uitdagend jaar aan de toenemende vraag naar (duurzame) Nederlandse baktarwe kunnen voldoen.

Trots op de kwaliteit ondanks omstandigheden

Dirk Lodewijk, algemeen directeur van Royal Koopmans, benadrukt de bijzondere prestatie: “We zijn al jaren bezig met Nederlandse tarwe en zien de vraag toenemen. Nu is nog slechts 5% van al ons brood van Nederlandse tarwe. Dat is economisch en vanuit duurzaamheidsoogpunt onlogisch. Ondanks de weersextremen van afgelopen jaar hebben we bewezen dat het mogelijk is om kwalitatief hoogstaande tarwe te leveren, dankzij de samenwerking in de keten en het vakmanschap van de telers.”

Balans tussen kwaliteit en uitdagingen

Tien jaar geleden leek het onmogelijk om duurzame Nedertarwe op grote schaal te verbouwen. Nu, zelfs in het natste jaar ooit, levert de oogst hoge kwaliteit bloem en meel op. Jurriaan Visser van CZAV voegt toe: “Het is een moeilijk jaar geweest voor onze telers, met lagere opbrengsten per hectare door de weersomstandigheden. Maar we mogen trots zijn op de uitstekende kwaliteit bloem en meel, ondanks deze uitdagingen. Dit vereist doorzettingsvermogen en een sterke samenwerking.”

Blijven investeren in een toekomstbestendig voedselsysteem

De uitdagingen van dit jaar laten zien hoe kwetsbaar de landbouw kan zijn voor weersextremen en onderstrepen de noodzaak om te blijven investeren in natuur en bodemgezondheid. Royal Koopmans werkt samen met telers en partners om de impact van klimaatverandering te beperken en de kwaliteit van Nederlandse baktarwe te waarborgen. “Het vraagt iets van iedere schakel in de keten”, vervolgt Lodewijk. “Alleen door samen te werken kunnen we een toekomstbestendig en duurzaam voedselsysteem creëren.” De resultaten van dit jaar tonen aan dat lokaal geteelde baktarwe, zelfs onder moeilijke omstandigheden, van uitstekende kwaliteit kan zijn. Deze prestatie komt niet zonder uitdagingen, en het is essentieel om te blijven investeren in verduurzaming en innovatie om een stabiele en hoogwaardige tarweproductie in de toekomst te waarborgen.