Meer over Rogge
Rogge wordt veel gebruikt om koek, roggebrood en bepaalde broodsoorten van te bakken. Maar roggemeel en roggebloem zijn een stuk veelzijdiger dan je denkt!
Rogge is bezig aan een opmars!
Waar de consument in Duitsland altijd fan is gebleven van roggebroden, worden roggeproducten vandaag de dag ook bij ons steeds meer geroemd om hun smaak, structuur en de hogere voedingswaarden dan veel andere granen. Hieronder een aantal feiten op een rij;
Familie
Rogge heeft de prachtige botanische naam Secale cereale en behoort net als andere graansoorten tot de Grassenfamilie.
Verzadiging
Rogge geeft een meer verzadigend gevoel dan andere granen. Iemand die een flink rogge-ontbijt eet, heeft zeker 8 uur lang een voldaan gevoel.
Gewicht
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het eten van rogge het lichaamsgewicht doet afnemen. Het grotere aandeel vezels speelt hierbij een rol.
Gluten
De rogge-eiwitmoleculen zijn kleiner dan die van tarwe en verknopen veel minder. Daarom zijn eiwitten van rogge ook minder goed in staat om een glutennetwerk te vormen. Hierdoor wordt roggebrood wat vaster dan bijvoorbeeld tarwebrood.
Roggekorrel
De roggekorrel is slanker en langer dan de meer rondbuikige tarwekorrel.
Groeiseizoen
Rogge wordt gezaaid in de herfst en vaak geoogst in juli, tussen de gerst- en de tarweoogst in.
Kookstuk met rogge
Gebruik rogge als kookstuk bij het maken van brood, dat geeft een veel langere natuurlijke malsheid.
Zemellaag
De wat blauwgroene of grijsgroene korrelkleur wordt veroorzaakt door de kleur van de zemellaag.
Eiwit- of zetmeelkwaliteit
Bij tarwe is de eiwitkwaliteit belangrijk voor de bak eigenschappen, bij rogge is het juist de zetmeelkwaliteit die de structuur bepaalt.
Gezond
Een Finse studie toonde aan dat een hoge consumptie van roggebrood de kans op hart- en vaatziekten vermindert.
Roggemeel en -bloem
Koopmans is specialist in het verwerken van rogge. De geteelde rogge wordt zorgvuldig geselecteerd en daarna vermalen tot een mooie kwaliteit roggebloem, roggemeel en breektypes.