3 Friese bakkers vertellen waarom zij bakken met duurzaam geteelde, Nederlandse tarwe
Steeds meer telers en bakkers kiezen voor Nederlands graan. Consumenten omarmen op hun beurt de producten die de ambachtelijke bakkers ervan maken. 3 ondernemende Friese bakkers delen hun ervaring met Nedertarwe: duurzaam geteeld, Nederlands graan.
Duurzaam geteelde Nederlandse tarwe
Ruim 10 jaar geleden begon de zoektocht van Royal Koopmans naar hoogwaardige Nederlandse baktarwe. Dat was geen gemakkelijke opgave, want Nederlandse tarwe werd tot die tijd vooral voor veevoer gebruikt. Dat kon anders, vond Koopmans. “Nedertarwe komt van dichtbij en wordt geteeld met respect voor de biodiversiteit en bodemgezondheid”, vertelt CEO Dirk Lodewijk. “Het graan wordt door gecertificeerde Nederlandse boeren volgens strikte richtlijnen duurzaam geteeld. Daarbij hebben we gekozen voor speciale rassen die het in Nederland goed doen. Nedertarwe is Hollands, duurzaam en mogelijk dankzij een unieke samenwerking met alle schakels in de graanketen. Met Nedertarwe weet je écht waar je brood vandaan komt.”
Onderscheiden met topkwaliteit
Koopmans richt zich met Nedertarwe in eerste instantie op de ambachtelijke bakker. “Die kan zich met dit bijzondere product echt onderscheiden”, aldus Lodewijk. “Brood gemaakt van Nedertarwe is van topkwaliteit.” Koopmans begon in 2013 met twaalf telers, inmiddels zijn het er ruim 45. Ruim vijftig bakkerswinkels in Nederland verkopen het bijzonder smaakvolle brood. In Friesland gaat het om Bakkerij Van der Bijl, De Bakkers van Verloop en Puur Posthuma. Zij maken van Nedertarwe onder meer brood en zelfs Fryske dúmkes.
Duurzaam én lekker
Alle drie de bakkers zijn trots dat ze op deze manier een bijdrage leveren aan een beter klimaat. “Door te werken met Nedertarwe zijn wij er zeker van dat elke schakel in de keten een eerlijke prijs krijgt”, zegt Jitze Verloop van De Bakkers van Verloop. “Met Nedertarwe kunnen we bovendien een kwalitatief en goed brood bakken”, aldus Anna van der Bijl van Bakkerij van der Bijl. “Het brood is heerlijk mals en heeft een lekkere krokante korst.” Volgens Nyncke Posthuma van Puur Posthuma waarderen klanten de producten. “Dat hun bakker zich inzet voor een betere wereld, vinden ze uniek. Daardoor kiezen ze nu heel bewust voor ons brood en natuurlijk ook omdat het heel lekker is!”