Spring naar inhoud

Bekijk hier het webinar van Natuurmonumenten over Nedertarwe

Op 9 februari 2023 organiseerde de Ledencommissie van Natuurmonumenten Zuid-Holland we een webinar over Nedertarwe. De afgelopen jaren hebben zij al enkele malen aandacht besteed aan natuurinclusieve landbouw. Tijdens dit webinar zoemt de Ledencommissie Zuid-Holland in op een mooi voorbeeld van korte-keten landbouw: Nedertarwe. We eten allemaal brood. Hoe fijn is het als we bij de consumptie daarvan kunnen bijdragen aan lokaal geproduceerd graan en het vergroten van de biodiversiteit.

Het brood dat we in de supermarkt vinden is gemaakt van graan dat we uit het buitenland geïmporteerd hebben. Het graan dat je op de Nederlandse velden ziet is – veelal – bestemd voor veevoer. Nedertarwe is graan van dichtbij en hiervan wordt meel op topniveau gemaakt voor de productie van brood. Tijdens dit webinar gingen we op zoek naar antwoorden op de volgende vragen:

• Waarom is Nedertarwe wel geschikt voor ons brood?
• Wat betekent de productiemethoden voor de boer?
• Wat vinden bakkers van de kwaliteit van het meel?
• Op welke manier draagt de productie/consumptie van dit graan bij aan de biodiversiteit?
• Waar kunnen we het Nedertarwebrood kopen?

Na een inleiding over het belang van zo’n korte keten, gaat Maaike Wermer van "Rotterdam de boer op!" in gesprek met ontwikkelaar Royal Koopmans, één van de producerende boeren en een bakker die met Nedertarwe gaat bakken.