Spring naar inhoud

Herman Schepers de Echte Bakker - Roy Schepers deelt hun geheim van de lekkerste Kerststol

Een bakker met passie voor zijn vak en de ambitie om alleen maar beter te worden; die vinden we in het kleine Sleen in Drenthe. Al 33 jaar verkoopt Herman Schepers de Echte Bakker daar de lekkerste broden, gebak en seizoensproducten, waarvan velen al eens in de prijzen vielen. In het familiebedrijf van Herman en Wemmie is ook zoon Roy werkzaam. Hij neemt regelmatig deel aan bakkerswedstrijden en is lid van het BoulangerieTeam.

Roy’s activiteiten buiten de bakkerij zijn ook niet onverdienstelijk. Zo werd hij al eens eerste bij een Nederlands jeugdkampioenschap. Roy zegt daarover: ‘Door deel te nemen aan de wedstrijden en de trainingen zie en leer je elke keer weer nieuwe technieken en producten. Dit kan je als bakker in je dagelijkse werk gebruiken en delen met anderen. Zo word je elke dag weer een beetje beter.’

Prijswinnende producten

De ambities van Herman Schepers de Echte Bakker zien we ook terug in de vele prijswinnende producten. Dit jaar vielen maar liefst 3 producten in de prijzen. Het paasbrood en de ontbijtkoek werden door de keurmeesters van het Nederlands Bakkerij Centrum met de maximale 5 sterren en dus met goud bekroond. Daarnaast behaalde het gevulde desembrood in de smaakvariatie lente-kaas-ui de eerste plaats bij de Desem Awards. 

Vooral de laatste prijs is er eentje waar ze bij Herman Schepers de Echte Bakker erg trots op zijn. Desem verkopen ze op vrijdag en zaterdag en de laatste jaren nam het desem-assortiment flink toe. Daarvoor werkt de bakkerij samen met Wietse Schiere van Royal Koopmans. Roy daarover: ‘We begonnen een paar jaar geleden samen met Wietse en sindsdien nam het assortiment eigenlijk alleen maar toe. Door samen te kijken naar recepturen, kunnen we een steeds mooier desem-assortiment aanbieden als aanvulling op ons vaste assortiment.

De beste kerststol van 2020

Al een aantal jaar nam Herman Schepers de Echte Bakker met hun kerststol deel aan de stollenkeuring van De Echte Bakkers. In 2019 leverde ze dat de tweede plek op. In 2020 stond deelname eigenlijk niet op de planning, maar het enthousiasme binnen de bakkerij was zo groot, dat ze toch een kerststol opstuurden. En die bleek goed voor de hoofdprijs. Dat zorgde voor een ware run op de kerststol. Roy daarover: ‘De winst zorgde voor veel publiciteit. Mensen uit alle hoeken van het land komen kerststollen bij je kopen. Dat verbaasde ons wel. En het was hard werken.

3 gouden regels voor de perfecte kerststol

Roy heeft 3 gouden regels voor de perfecte kerststol: ‘Goede grondstoffen, juiste temperatuur en gevoel zijn erg belangrijk. Goede grondstoffen betekent voor ons een sterke bloem, daarom werken wij met Springline. Daarnaast goede krenten en rozijnen, die goed gewassen zijn. Dan is het vervolgens belangrijk dat zowel de vulling als ook het deeg op een goede temperatuur zijn. Hiermee krijg je een rustig verloop van de opbouw van de temperatuur.’'

Punten waar de jury een stol op beoordeelt, zijn eigenlijk gelijk aan wat een consument belangrijk vindt. ‘Een mooie korstkleur is altijd erg belangrijk, vooral ook voor de consument. Daarnaast moet een stol zacht zijn en vers aanvoelen. En de smaak moet goed zijn, dat is natuurlijk het belangrijkste. De stol die gewonnen heeft, komt uit de charge van de winkelstollen. Wij maken geen andere stol voor een keuring als voor onze klanten.’

Een laatste tip van Roy Schepers

‘Bespaar niet op de grondstoffen, volg de basisregels van een juiste temperatuur vulling, tijdsduur van doordraaien, goed opbollen en oppunten goed op, en voer deze consequent uit. Blijf daarnaast experimenteren om de kerststol elk jaar weer optimaal te kunnen presenteren. Ik vind onze stol goed, maar als ik nog iets zou mogen verbeteren is het de spijs. Deze wil ik graag heel mooi rond in het midden hebben.’