Spring naar inhoud

Oogst update 2021

Oogst 2021 is in de voor Koopmans Meel belangrijke gebieden voor een groot gedeelte van het land . De eerste partijen zijn inmiddels in Leeuwarden gearriveerd en worden gefaseerd ingemengd. Hierbij bemerken we de volgende karaktereigenschappen:

  • Opbrengsten per hectare, hectoliter gewichten als mede ook de hoeveelheid eiwit in de korrel staan onder druk. Voortdurende aanscherping van stikstofreductie en ongunstiger weersomstandigheden zijn hier vooral debet aan.
  • Tot op heden verwachten wij dat de water opname gelijk blijft maar in de loop van verdere inmenging kan dit wellicht nog iets veranderen.
  • Kneedtijd zou (iets) kunnen oplopen, zeker niet minder kneden.
  • Bakaard en broodvolume blijven vooralsnog  gelijk.
  • Dosering ascorbinezuur, wordt voorlopig op huidig  niveau gehandhaafd.
  • Op termijn kunnen deze invloeden door verdere afrijping weer wat normaliseren, één en ander natuurlijk mede afhankelijk van recept en proceskeuze.
  • Oogst 2021 kenmerkt zich door een mooi broodaroma en goede malsheid eigenschappen.

Tarwe- en roggeprijzen blijven nog lang hoog

Kleinere oogsten in combinatie met een sterk groeiende vraag naar granen zorgen ervoor dat de graanprijzen al sinds eind vorig jaar hoog zijn. Het was vooral China, dat na het herstel van Corona en de Afrikaanse varkenspest, veel mais kocht op de wereldmarkt. Terwijl er nauwelijks meer mais was ingezaaid. Deze onbalans tussen vraag en aanbod zorgde ervoor dat de maisprijs op de Amerikaanse termijnmarkt bijna verdubbelde. Een hoge maismarkt trekt ook de tarweprijs mee omhoog omdat voerfabrikanten de dure mais in hun samenstellingen zoveel mogelijk vervangen door tarwe. Hierdoor ontstond er lokaal zelfs grote zorg of er wel voldoende tarwe beschikbaar zou zijn voor de overgang naar de volgende oogst. Dit zette een verdere prijsstijging in gang gedurende de laatste maanden van het seizoen ‘20/’21. Veel importerende landen bleven bewust uit deze hoge prijzen en lieten hun voorraden zakken waardoor er een deel van de vraag naar het huidige seizoen is verschoven.

De graanprijzen voor seizoen ‘21/’22 zakten gedurende de eerste helft van dit jaar. Tot en met juli overtroffen de oogstvooruitzichten alle verwachtingen en dat zorgde ervoor dat de stijgende prijstrend eindigde. De wereldwijde tarweoogst zou een recordniveau bereiken. De eindvoorraad van tarwe zou echter amper toenemen als gevolg van een sterk groeiende vraag. Maar het waren vooral de vooruitzichten voor de maisoogst die voor prijsontspanning zorgden. Analisten gingen uit van een overschot en daarmee zou de wereldwijde maisvoorraad voor het eerst sinds 6 jaar weer groeien.

Het weer gooide gedurende de zomermaanden roet in het eten. De extreme hitte en droogte in het noorden van Amerika en in het zuiden van Canada en bepaalde delen van Rusland hadden een negatief effect op de oogstopbrengsten. Het USDA rapport van 12 augustus maakte dit pijnlijk duidelijk. De verwachte eindvoorraad van tarwe zou naar verwachting onder de eindvoorraad zakken van seizoen ‘20/’21 en vraag en aanbod voor mais was nog maar nauwelijks in balans. Dit schrikeffect zette de tarwemarkt in een aantal dagen extreem hoger.

Door deze ontwikkeling blijft er krapte bestaan op de graanmarkt waardoor de prijzen voorlopig hoog zullen blijven. Bovendien trekt een krappe markt speculanten aan waardoor sterke prijsschommelingen kunnen ontstaan. Nu de tarweoogst op het noordelijk halfrond nagenoeg klaar is gaat de aanstaande maisoogst bepalen hoe de graanprijzen zich in de komende maanden gaat ontwikkelen. Als de maisoogst meezit dan zou de graanmarkt mogelijk iets kunnen ontspannen. Het prijsniveau van de afgelopen jaren zullen we voorlopig niet meer zien.

De kunst van een constante eindkwaliteit

Het voorjaar verliep in Noordwest-Europa veel kouder dan gebruikelijk waardoor de jonge tarweplanten zich minder goed konden ontwikkelen. Al vroeg werd duidelijk dat de oogst daardoor dit jaar later zou starten dan normaal. Na een groeizame periode met gemiddelde of bovengemiddelde temperaturen en voldoende regen aan het begin van de zomer verbeterden de vooruitzichten op een goede oogst. Midden juli werden bepaalde Europese regio’s echter geteisterd door extreme regenval waardoor schade ontstond aan de gewassen. De rest van de zomer bleef het in Noordwest-Europa wisselvallig weer waardoor de akkerbouwers slechts beperkte mogelijkheden hadden om de oogst mooi droog binnen te halen. Hierdoor verliep de oogst met horten en stoten. Het gevolg hiervan is dat de bakkwaliteiten in de regio een wisselend beeld laten zien.

De kwaliteitsverschillen zitten vooral in de wisselende korrelgrootte en valgetallen. Ook het tarwe-eiwit lijkt over de gehele breedte iets lager uit te vallen in vergelijking met de voorgaande oogst. Deels valt dit te verklaren door de steeds strenger geworden wetgeving op het gebruik van kunstmest en deels komt dit door het lagere aantal zonuren van afgelopen zomer dat nodig om eiwit te vormen in de korrel.

Al met al een mooie uitdaging voor alle vakmensen binnen Royal Koopmans om ondanks deze uitdagende situatie toch een onveranderd constante kwaliteit van onze meel- en bloemsoorten te realiseren. Dit doen we hoofdzakelijk door de juiste rassen en de juiste partijen uit de beste graangebieden in de regio te selecteren. Door het melangeren van deze geselecteerde partijen wordt ervoor gezorgd dat de kwaliteit van ons eindproduct constant blijft. Indien nodig kan de kwaliteit nog iets bijgestuurd worden door bijvoorbeeld de moutdosering iets aan te passen. Zo zorgen wij ervoor dat onze bakkers niets merken van het matige weer van afgelopen zomer.