Spring naar inhoud

Oogst update: Analyse van karaktereigenschappen volgens Wietse Schiere en Cees de Haan

Oogst 2021 is in de voor Koopmans Meel belangrijke gebieden voor een groot gedeelte van het land . De eerste partijen zijn inmiddels in Leeuwarden gearriveerd en worden gefaseerd ingemengd. Hierbij bemerken we de volgende karaktereigenschappen: 

  • Opbrengsten per hectare, hectoliter gewichten als mede ook de hoeveelheid eiwit in de korrel staan onder druk. Voortdurende aanscherping van stikstofreductie en ongunstiger weersomstandigheden zijn hier vooral debet aan.
  • Tot op heden verwachten wij dat de water opname gelijk blijft maar in de loop van verdere inmenging kan dit wellicht nog iets veranderen.
  • Kneedtijd zou (iets) kunnen oplopen, zeker niet minder kneden.
  • Bakaard en broodvolume blijven vooralsnog  gelijk.
  • Dosering ascorbinezuur, wordt voorlopig op huidig  niveau gehandhaafd.
  • Op termijn kunnen deze invloeden door verdere afrijping weer wat normaliseren, één en ander natuurlijk mede afhankelijk van recept en proceskeuze.
  • Oogst 2021 kenmerkt zich door een mooi broodaroma en goede malsheid eigenschappen.