Spring naar inhoud

De lekkerste koek maak je eenvoudig zelf!

Nederlanders zijn echte koek-eters. Het mooie aan koek is de veelzijdigheid aan smaakvariaties: ontbijtkoek, volkorenkoek, notenkoek, en ga zo maar door. Hiermee kun je als bakker je klanten blijven verrassen met nieuwe smaken en nieuwe varianten. Van gezond tot lekker, met één gronddeeg maak je het allemaal. Onze collega Meester Boulanger Wietse Schiere laat je met 3 recepten zien hoe eenvoudig je zelf koek maakt.

De basis: gronddeeg voor koek

Receptuur    
100 % Roggebloem 00 10.000 gram
80 % Koek zoet 8.000 gram
10 % Oude koek 1.000 gram
45 % Water 4.500 gram

Werkwijze

  • Roggebloem OO luxe in de machine zeven. Bij Roggebloem Uniek is zeven niet nodig.
  • Restant koek in het water oplossen en samen met het koekzoet aan de kook brengen.
  • De kokende massa door de Roggebloem draaien tot een goede samen­hang verkregen is.
  • Gewenste verstijfselings temperatuur 65°C.
  • Direct uit de machine halen.
  • Uitdrukken op platen om het deeg snel te koelen ± 5 cm dik.
  • Dun afstrijken met olie.
  • Als het deeg afgekoeld is, afdekken met plastic om uitdroging te voorkomen.
  • Deeg rust minimaal 24 uur.

Recept voor Ambachtelijke Ontbijtkoek

Receptuur    
100 % Gronddeeg 10.000 gram
15 % Honingzoet 1.500 gram
2,5 % Water 250 gram
0,5 % Azijn 50 gram
1,25 % Koekkruiden 125 gram
0,8 % Karam 80 gram
0,6 % Vulkaan 60 gram

Werkwijze:

  • Koekbakken bekleden met siliconenpapier en de zijkanten vrij dik insmeren met lossingsmiddel, onderkant licht.
  • Gronddeeg, honingzoet, water, azijn en koekkruiden doordraaien.
  • Als alles is door gedraaid, bij krabben en dan  pas de bakpoeders erdoor mengen.
  • Zit dit er goed door meteen stoppen.
  • Met natte handen stukken deeg uit de machine halen en omgekeerd in de plaat doen.
  • Mooi verdelen en glad masseren.
  • Bakken bij ca. 195˚C gedurende + 60 minuten
  • Na het bakken direct afwerken met een beetje olie dan plakt de koek niet in de verpakking.
  • Wanneer de koek goed is afgekoeld op maat snijden.

Recept voor notenkoek

Receptuur    
100 % Gronddeeg 10.000 gram
15 % Honingzoet 1.500 gram
2,5 % Water 250 gram
0,5 % Azijn 50 gram
1 % Koekkruiden 100 gram
2 % Karam 200 gram
Vulling    
10 % Notenmelange (cashew, amandelstiften, hazelnoot) 1.000 gram
10 % Suiker nibs P3 1.000 gram

Werkwijze:

  • Koekbakken bekleden met siliconenpapier en de zijkanten vrij dik insmeren met lossingsmiddel, onderkant licht.
  • Gronddeeg, honingzoet, water, azijn en koekkruiden doordraaien.
  • Als alles is door gedraaid, bij krabben en dan  pas de bakpoeders erdoor mengen.
  • Zit dit er goed door meteen stoppen.
  • Met natte handen stukken deeg uit de machine halen en omgekeerd in de plaat doen.
  • Op zijn plaats duwen, netjes vlak strijken en vervolgens wat ongebrande noten varia opstrooien.
  • Bakken bij ca. 195˚C gedurende + 60-65 minuten.
  • Wanneer de koek voldoende is afgekoeld op maat snijden.