De lekkerste koek maak je eenvoudig zelf!
Nederlanders zijn echte koek-eters. Het mooie aan koek is de veelzijdigheid aan smaakvariaties: ontbijtkoek, volkorenkoek, notenkoek, en ga zo maar door. Hiermee kun je als bakker je klanten blijven verrassen met nieuwe smaken en nieuwe varianten. Van gezond tot lekker, met één gronddeeg maak je het allemaal. Onze collega Meester Boulanger Wietse Schiere laat je met 3 recepten zien hoe eenvoudig je zelf koek maakt.
De basis: gronddeeg voor koek
Receptuur | ||
100 % | Roggebloem 00 | 10.000 gram |
80 % | Koek zoet | 8.000 gram |
10 % | Oude koek | 1.000 gram |
45 % | Water | 4.500 gram |
Werkwijze
- Roggebloem OO luxe in de machine zeven. Bij Roggebloem Uniek is zeven niet nodig.
- Restant koek in het water oplossen en samen met het koekzoet aan de kook brengen.
- De kokende massa door de Roggebloem draaien tot een goede samenhang verkregen is.
- Gewenste verstijfselings temperatuur 65°C.
- Direct uit de machine halen.
- Uitdrukken op platen om het deeg snel te koelen ± 5 cm dik.
- Dun afstrijken met olie.
- Als het deeg afgekoeld is, afdekken met plastic om uitdroging te voorkomen.
- Deeg rust minimaal 24 uur.
Recept voor Ambachtelijke Ontbijtkoek
Receptuur | ||
100 % | Gronddeeg | 10.000 gram |
15 % | Honingzoet | 1.500 gram |
2,5 % | Water | 250 gram |
0,5 % | Azijn | 50 gram |
1,25 % | Koekkruiden | 125 gram |
0,8 % | Karam | 80 gram |
0,6 % | Vulkaan | 60 gram |
Werkwijze:
- Koekbakken bekleden met siliconenpapier en de zijkanten vrij dik insmeren met lossingsmiddel, onderkant licht.
- Gronddeeg, honingzoet, water, azijn en koekkruiden doordraaien.
- Als alles is door gedraaid, bij krabben en dan pas de bakpoeders erdoor mengen.
- Zit dit er goed door meteen stoppen.
- Met natte handen stukken deeg uit de machine halen en omgekeerd in de plaat doen.
- Mooi verdelen en glad masseren.
- Bakken bij ca. 195˚C gedurende + 60 minuten
- Na het bakken direct afwerken met een beetje olie dan plakt de koek niet in de verpakking.
- Wanneer de koek goed is afgekoeld op maat snijden.
Recept voor notenkoek
Receptuur | ||
100 % | Gronddeeg | 10.000 gram |
15 % | Honingzoet | 1.500 gram |
2,5 % | Water | 250 gram |
0,5 % | Azijn | 50 gram |
1 % | Koekkruiden | 100 gram |
2 % | Karam | 200 gram |
Vulling | ||
10 % | Notenmelange (cashew, amandelstiften, hazelnoot) | 1.000 gram |
10 % | Suiker nibs P3 | 1.000 gram |
Werkwijze:
- Koekbakken bekleden met siliconenpapier en de zijkanten vrij dik insmeren met lossingsmiddel, onderkant licht.
- Gronddeeg, honingzoet, water, azijn en koekkruiden doordraaien.
- Als alles is door gedraaid, bij krabben en dan pas de bakpoeders erdoor mengen.
- Zit dit er goed door meteen stoppen.
- Met natte handen stukken deeg uit de machine halen en omgekeerd in de plaat doen.
- Op zijn plaats duwen, netjes vlak strijken en vervolgens wat ongebrande noten varia opstrooien.
- Bakken bij ca. 195˚C gedurende + 60-65 minuten.
- Wanneer de koek voldoende is afgekoeld op maat snijden.