Spring naar inhoud

Artikel Bakkerswereld: Stofwolken zijn niet meer van deze tijd. Advies over meelstofreductie

Het bakkersvak is altijd in ontwikkeling. Ook op het gebied van technieken, veiligheid en gezondheid ontstaan nieuwe inzichten en nieuwe standaarden. Eén van de ontwikkelingen, is de verdere reductie van blootstelling aan meelstof. Nieuwe producten zoals stuifarme strooibloem dragen hieraan bij. Bakkerswereld heeft hierover een artikel gepubliceerd met inzichten en handige adviezen. Onze Product Manager Myrthe Sikma vertelt hierin haar ervaringen uit de bakkerij met Stuifarme Strooibloem.

Vroeger leek meelstof er gewoon bijhoren

"Het is inmiddels al tientallen jaren bekend dat bakkersastma en bakkerseczeem ontstaat doordat je gevoelig wordt voor meelstof en andere ingrediënten. Vroeger leek het er gewoon bij te horen. Over een paar paar kijken we wellicht met verbazing terug naar foto's in een stoffige omgeving. " aldus Bakkerswereld in hun april editie. Zij zien dat een hoge concentratie meelstof een belangrijke veroorzaker is van het probleem. Dat is ook de reden waarom longklachten en eczeem afnemen op de momenten dat er geen contact is met meelstof, bijvoorbeeld op vakantie. Een alternatieve strooibloem biedt uitkomst.

Bakkers zijn enthousiast over de stuifarme strooibloem: ze geven aan dat het product sneller neervalt en dat het prettig is in de verwerking

Myrthe Sikma, Product Manager Meel

Innovatieve oplossing voor meelstofreductie

We zien dat het risico van blootstelling aan meelstof steeds hoger op de agenda komt te staan in de bakkerijsector: bakkers zijn steeds vaker bewust bezig om de blootstelling te verminderen. De aangescherpte regelgeving, waarbij nu een duidelijke grenswaarde is aangegeven voor blootstelling aan meelstof maakt alles concreter. We zien dat terug in een groeiende vraag naar stuifarme producten. Daarom hebben wij een toolkit ontwikkeld om bakkers te helpen een slag te slaan in meelstofreductie. Bakkers zijn enthousiast over de stuifarme strooibloem: ze geven aan dat het product sneller neervalt en dat het prettig is in de verwerking, wat natuurlijk ook erg belangrijk is. We zien dat er inmiddels herhalingsaankopen plaatsvinden.

Aan de slag met meelstofreductie in de bakkerij?

Wil je ook stuifarme strooibloem in de praktijk proberen, dan kun je via Royal Koopmans naar de toolkit en stuifarme producten vragen.

Lees hier meer over Stuifarme strooibloem.

Lees hier het volledige artikel in Bakkerswereld.