Spring naar inhoud

Blij met stofvrij: eenvoudige maatregelen die heel veel effect hebben

“Er zijn nog steeds bakkers die beroepsastma krijgen. Als je eenmaal beroepsastma hebt, dan is er geen weg terug. Dus waarom niet vandaag starten met eenvoudige maatregelen die heel veel effect hebben?” Aldus Tineke Rens van het NBC. Zij coördineert het programma ‘Blij Met Stofvrij’ van het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf. Grote kans dat je deze campagne of het iconische roze mannetje kent. Benieuwd welke maatregelen uit dit programma jouw bakkerij kunnen helpen met meelstofreductie?

Blij met Stofvrij!? Oh, dat roze mannetje. Bij de meeste bakkers is ons programma Blij met Stofvrij wel bekend. En als de naam van het programma niet gelijk een belletje doet rinkelen, dan kennen de meesten het roze mannetje wel.

Waarom is Blij met Stofvrij nog steeds belangrijk?

Er zijn nog steeds bakkers die beroepsastma krijgen. Elk jaar helpen wij meerdere bakkers met het zoeken naar een andere baan omdat het voor hen medisch onverantwoord is om door te blijven werken in de bakkerijsector.
Het is verleidelijk en menselijk om te denken dat het jou niet overkomt of om te denken dat het nou eenmaal al generaties zo is. Maar dat is geen excuus om geen maatregelen te nemen. Want als je eenmaal beroepsastma hebt, dan is er geen weg terug. Dus waarom niet vandaag starten met eenvoudige maatregelen die heel veel effect hebben? En bovendien krijg je er een veel schonere en hygiënischere werkplek voor terug. Je hoeft minder schoon te maken en machines houden ook van een stofarme omgeving. Kortom, het is tijd om serieus werk te maken van een stofarme bakkerij.

Maatregelen die effect hebben.

De hoeveelheid stof die je inademt is voor 75% afhankelijk van de stofwolken die je tijdens het werk veroorzaakt. Storten, strooien, scheppen, ‘schoonmaken’ met perslucht. Met gezond verstand kunnen we daarom zelf al veel maatregelen bedenken die helpen. Vanuit Blij met Stofvrij hebben we onderzoek gedaan en vastgesteld dat deze maatregelen inderdaad veel effect hebben.

Eenvoudige en goedkope maatregelen

  • Werk voorzichtig! Er is soms wel 50% verschil tussen blootstelling bij werknemers. Dat is afhankelijk van de manier van werken. Sla dus geen zakken uit maar rol ze voorzichtig op.
  • ‘Schoonmaken’ met perslucht is echt niet meer van deze tijd. Ten eerste vervuilt je bedrijf enorm als je stofwolken rond blaast. Maar ten tweede adem je in 10 minuten ongeveer evenveel stof in als in een normale werkdag. Niet doen dus! Gebruik een stofzuiger met goede hulpstukken. Het kost iets meer tijd maar levert nog veel meer op.
  • Gebruik een dichte klep op je deegkuipen. Heb je het idee dat je daardoor problemen krijgt met het deeg? Ga dan te rade bij experts die oplossingen hebben gevonden.
  • Gebruik stuifarme strooibloem of een alternatief voor strooibloem. Ook op productielijnen. Ook hier geldt dat experts kunnen helpen als er problemen zijn met de degen.

Duurdere maatregelen

  • Het meest effectief is afzuiging op alle plekken waar stofwolken kunnen ontstaan. Dit is een flinke investering maar levert wel een schone werkomgeving op. Start met de afzuiging van de plekken waar de hoogste stofbelasting in het bedrijf is. Vaak is dat de stortplek en de plek waar product wordt afgewogen.
  • Vervangen van grondstoffen. Door geautomatiseerd toevoegen van bijvoorbeeld enzymen en gist is er helemaal geen contact meer met deze allergenen.

Deze laatste maatregelen overweeg je in ieder geval bij nieuwbouw. Dan kan vaak relatief goedkoop een afzuigsysteem worden geïnstalleerd of uitgebreid.

Allergieonderzoek

Eens per 4 jaar kunnen alle werknemers die worden blootgesteld aan meelstof meedoen met een allergieonderzoek. Indien nodig kunnen ze op kosten van de sector een volledig medisch onderzoek ondergaan om vast te stellen of er sprake is van beroepsallergie.

Meer informatie:
Website: www.blijmetstofvrij.nl
Email: info@blijmetstofvrij.nl
Tel: 0317-471225

Samenwerken aan meelstofreductie?

Problemen met meelstof? Vraag onze toolkit “Weg met meelstof” aan: speciaal voor industriële bakkerijen. Deze toolkit is hét middel om significante en aantoonbare reductie van meelstof op de werkplek te realiseren. Middels fijnstofsensoren wordt de hoeveelheid meelstof binnen de bakkerij gemeten. De industriële procestechnoloog van Royal Koopmans werkt vervolgens een rapport op maat uit om gezamenlijk toe te werken naar een stuifarme werkomgeving. Lees hier meer.