CEO Dirk Lodewijk en directeur natuurbeheer van Natuurmonumenten Teo Wams tekenen samenwerkings voor nóg gezondere boterham
Smaakvol, gezond en duurzaam eten begint op de akker. Dat dit op een gezonde Nederlandse akker is, klinkt zo vanzelfsprekend en voor de hand liggend. Toch is dit een hele uitdaging. Slechts 5% van al ons brood is nog maar gemaakt van Nederlandse tarwe. Dit moet anders! Daarom bundelen Rotterdam de boer op!, bij monde van initiatiefnemer Natuurmonumenten, en Royal Koopmans hun krachten in een strategisch partnerschip om de relatie tussen teelt en consumptie te herstellen. Voor een nóg gezondere boterham, voor onszelf, het klimaat én de natuur.
“Wij nemen het initiatief om alle schakels in de keten te verbinden op basis van een gedeelte visie en intrinsieke motivatie.” aldus Dirk Lodewijk. “Samen met Nederlandse boeren, graancollecteur CZAV u.a., ambachtelijke bakkers en nu ook Rotterdam de boer op! brengen we duurzaamheid verder in beweging. Deze strategische samenwerking is heel waardevol voor de toekomst van ons eten. Rotterdam de boer op! voegt, mede dankzij inzet van haar initiatiefnemer Natuurmonumenten, ecologische kennis toe waarmee ons duurzaam geteelde, oer-Hollandse Nedertarwe, alleen nog maar meer duurzaam wordt.”
Rotterdam de boer op! is een meerjarenprogramma waarbij boeren, natuurbeschermers, ondernemers & andere organisaties in het landbouw- en voedselsysteem samen werken dankzij een grote financiële bijdrage van de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij zetten zij hun schouders onder meer biodiversiteit in het Rotterdamse ommeland, eerlijk geproduceerd eten voor de stad én een goede boterham voor groene boeren.
De aanleiding voor deze bijzondere samenwerking was Nedertarwe. Nedertarwe is graan van Nederlandse bodem, duurzaam geteeld door boeren uit de regio Zuid-Holland & Zeeland. Rotterdam de boer op! ontwikkelde in samenspraak met de betrokken boeren een zogenaamde duurzaamheids-toolbox. Met de agro ecologische adviezen en richtlijnen uit de toolbox kunnen de aangesloten boeren met nog meer aandacht voor biodiversiteit Nedertarwe telen.
Dat er maar veel duurzame broden gebakken mogen worden!