Spring naar inhoud

Baktechnische tips voor de lekkerste oliebol

Als professionele oliebollenbakker begrijp je als geen ander dat het bakken van de perfecte oliebol meer is dan slechts een ambacht - het is een kunst. In een wereld vol culinaire trends en moderne twists op klassieke recepten, is er één traditie die altijd blijft schitteren: de klassieke oliebol. In onze zoektocht naar het geheim achter het bakken van de perfecte oliebol, hebben we de expertise ingeschakeld van Meester Boulanger Wietse Schiere.

Een onberispelijke smaak & textuur van oliebollen

Met zijn jarenlange ervaring en kennis van de baktechniek deelt Meester Boulanger Wietse van Royal Koopmans graag zijn inzichten en geheime tips. Want als er één ding is dat hij ons heeft geleerd, is het wel dat kwaliteit het verschil maakt. “Een écht goede oliebol is luchtig met een krokante buitenkant, heeft een volle smaak, de vulling is mooi verdeeld en is niet vet aan de rand. Met deze 3 baktechnische tips lukt dat zeker:

  • Werk met de beste grondstoffen voor jouw bakkerij Het begint allemaal met de juiste ingrediënten. De kwaliteit van wat je gebruikt, bepaalt de kwaliteit van jouw oliebol. Ga voor niets minder dan topkwaliteit. Begin met het overwegen van jouw eigen bakkerijsituatie en maak de keuze tussen het gebruik van een oliebollenmix of het bereiden van een opbouwrecept. “Met de vernieuwde Koopmans Oliebollenmix Patent Premium heb je echt een professionele kwaliteit in handen en tegelijkertijd het gemak van een kant & klare mix.” Aldus Wietse Schiere
  • Secuur werken voor consistentie Meten is weten! Het begint met het secuur afwegen van alle ingrediënten om een consistente mengverhouding te garanderen. Controleer ook zorgvuldig de temperatuur van de olie, want de juiste temperatuur is cruciaal voor het bereiken van die karakteristieke krokante textuur. Zorg ervoor dat je de oliebollen op het juiste moment uit de olie haalt, want zelfs een kleine variatie in baktijd kan het verschil maken. Onthoud, ieder detail telt en draagt bij aan de constantheid en kwaliteit van jouw oliebol.
  • Een goede voorbereiding is het halve werk Oliebollen bakken tijdens de feestdagen is als topsport. Bereid je voor alsof je voor een belangrijke wedstrijd traint. Begin op tijd met 'trainen' door jouw receptuur vooraf te testen. Vraag waar nodig advies aan jouw baktechnisch adviseur om de laatste finetuning te doen. En vergeet niet om ook echt te trainen voor de spannende, drukke dagen. Oefening baart kunst, en het proefdraaien van jouw bakproces zal je helpen om tijdens de feestdagen keer op keer te schitteren.