Spring naar inhoud

Het nieuwe Warenwetbesluit Meel en Brood

Per 1 juli 2020 geldt het nieuwe Warenwetbesluit Meel en Brood, met een overgangsregeling tot 1 juli 2022. Vanwege de enorme variëteit aan broden wil de bakkerijsector regels over de samenstelling en eigenschappen van brood, zodat de bakker consumenten duidelijker en transparanter kan informeren. Wij zetten de meest belangrijke regels op een rij.

  1. Vermelding wit, bruin of volkoren
    Alle broden krijgen de vermelding wit, bruin of volkoren. Dit is op basis van het meelbestanddeel, ongeacht de kleur van het brood.
  2. Naamgeving van broden o.b.v. graansoort(en)
    De hoeveelheid aanwezige granen in het meelbestanddeel van het brood zijn bepalend voor de naamgeving. Meergranenbrood mag bijvoorbeeld alleen zo heten als het minimaal 3 verschillende graansoorten bevat. Daarnaast mag het voornaamste graan maximaal 90% van het meelbestanddeel vormen.
  3. Samenstelling van zuurdesem en zuurdesembrood
    Zuurdesem wordt wettelijk vastgelegd. Het moet per definitie actieve of reactiveerbare micro-organismen bevatten, afkomstig van de fermentatie van graan, water en van nature aanwezige micro-organismen.
  4. Nieuwe categorie voor droge stof of brood
    De benaming heel, half of midden/middengroot brood is afhankelijk van de hoeveelheid droge stof.