Spring naar inhoud

Een bakrecord van 90.000 stuks én diverse prijzen op zak: het oliebollenverhaal van bakkerij Vliegendehond

Het authentieke familiebedrijf van bakkerij Vliegendehond in Wolvega bestaat inmiddels al zo’n 60 jaar. De vierde generatie doet langzamerhand haar intrede. Van bolletjes tot suikerbrood en ambachtelijk bereid beschuit: bij bakkerij Vliegendehond is alles supervers. Maar ze hebben nog een andere bijzondere specialiteit: de allerlekkerste oliebollen van Friesland!

Jaren terug besloten ze het eens te proberen: oliebollen bakken. Ze startten met de oliebollenmix  Patent van Royal Koopmansen bleven hun product ieder jaar verder ontwikkelen. En met succes! Deze eindejaar traktaties zijn inmiddels razend populair in het gemoedelijke Wolvega en omstreken. Dat is niet zonder reden, zo bleek ook meermaals uit de AD-oliebollentest.

“Op een gegeven moment heb ik me opgegeven voor de AD-test, met de wetenschap dat het risico bestaat dat je afgebrand wordt”, vertelt Ivo van Bakkerij Vliegendehond. Maar al snel werd duidelijk dat die angst overbodig was.

Oliebollen van Vliegendehond bijna de allerbeste van Nederland

Wat ooit begon als ‘gewoon een keertje proberen’, groeide uit tot een waar bakrecord met maar liefst 90.000 oliebollen in de decembermaand. Voor ze het wisten stonden hún oliebollen zeven keer in de top tien van de AD-oliebollentest, in slechts tien jaar tijd. En dat gewoon met een goede, traditionele blanke oliebol en krentenbol.

Volgens Bakkerij Vliegendehond is vergaande creativiteit niet nodig om een goed verkopend én lekker product op de markt te brengen. Een goede, traditionele oliebol verkoopt bovendien gewoon beter in Wolvega. Daar ligt de kracht van bakkerij Vliegendehond. “Kwaliteit gaat altijd boven kwantiteit” vertelt Ivo. “Daarnaast is het gebruik van kwalitatief goede grondstoffen een must”.

Op maat gemaakte bakkerij inspiratie

Wat is nu het geheim achter dé perfecte oliebol? De klanten in Friesland, die weten wat ze willen! En dat is een authentieke, traditionele oliebol. Natuurlijk moet je daarvoor het recept goed voor elkaar hebben, maar pas aan het eind van het bakproces komt het er echt op aan. Volgens Ivo gaat de perfecte oliebol een stuk verder dan een recept: “Ik kan aan het beslag zien wanneer het goed is. Dit kun je niet op een briefje zetten. Tegenwoordig gebruik ik de Super Patent Kristal, zo geef ik mijn eigen identiteit mee aan de oliebol”. Om de goede naam van de AD-test te onderhouden, laat Vliegendehond zich jaarlijks keuren door de NBC: “lekker knapperig, maar ook een beetje vet”.

Als bonus hebben we nog een mooie tip van de oliebollenbakker zelf: “zorg dat de receptuur goed in elkaar zit, gebruik kwalitatief goede en constante grondstoffen. Koopmans heeft het perfect voor elkaar. Je voelt de het verschil van overgang naar een nieuw oogstjaar niet meer. Besteed daarnaast extra aandacht aan het laatste stuk van het proces. Aan het beslag kan gezien worden wanneer de kwaliteit goed is. Het blijft een natuurpropduct dat eerst getest moet worden.”