Spring naar inhoud

Een kijkje achter de schermen bij Bakkerij Van de Kletersteeg

Onder het motto ‘samen pionieren in graan’ nemen we een kijkje achter de schermen bij bakkers met een missie. Bakkerij Van de Kletersteeg in Hoogland deelt hun succesverhaal over het combineren van ‘puur natuur’ met ouderwets vakmanschap.

Bakkerij Van de Kletersteeg is een ambachtelijke brood en banketbakkerij uit Hoogland. Hier wordt met behulp van moderne apparatuur en ouderwets vakmanschap ‘puur natuur’ brood en vers fruit patisserie gemaakt. Ondertussen is de 3e generatie actief in het bedrijf dat in 1961 is opgericht en ondertussen 16 medewerkers telt.

De kracht van puur natuur

Eigenaar en bakker Wim Van de Kletersteeg vertelt: “Wij maken moderne patisserie en Brood 0.0. Dit houdt in dat wij 0% meel verbetermiddel en 0% brood verbetermiddelen gebruiken en uitsluitend puur natuur werken. Wij trekken een breed publiek, mensen die bewust naar ons toe komen. Wij zitten niet tussen andere winkels. Onze klanten houden van lekker en gezond en daar maken wij een combinatie van. Wij leveren aan een paar horeca zaken maar de focus ligt op onze winkel.”

Vooruitstrevend en puur natuur zijn de twee uitgangspunten voor Wim en zijn team. In dit kader hebben ze hun grootbrood assortiment per 1 juni gereduceerd naar vijf hoofdsoorten, gemaakt van primaire basis grondstoffen van bewust gekozen kwaliteit en herkomst. “Wij zijn nu in staat om een desem busbrood te maken voor onze klanten 100% puur natuur en wat ook nog eens vegan is” aldus Wim.

“Brood maken is simpel, maar het is heel lastig om simpel brood te maken”

Bij Van de Kletersteeg vinden ze het belangrijk dat je als ambachtelijke bakker een eigen signatuur meegeeft aan het brood. Focus hierbij op de kwaliteit en het verhaal achter je product en durf te ondernemen, dat is de visie van Wim. Want brood maken is simpel, maar het is heel lastig om simpel brood te maken.

In Hoogland willen ze het zuiverste brood voor hun klanten maken, waar ze 100% achter staan. “Vakmanschap en passie moeten samenkomen! We hadden al jaren een basis brood assortiment wat we maakten zonder brood verbetermiddelen. We wilden dit graag verder doorvoeren, maar ook zonder meel verbetermiddelen met het gehele assortiment dus ook ons meergranen en klein brood.

Cees de Haan van Royal Koopmans wist van onze zoektocht. Vanuit een wetenschappelijke benadering  hebben we samen volkorenbrood gebakken vanuit bloem, zemel, desem, broodzout en kiem. De bereiding, verwerking en bakproces moesten worden aangepast en toen was het eind resultaat verbluffend.”

Volop toekomstkansen voor ambacht

De toekomst van eten en specifiek brood volgens Wim van de Kletersteeg? Een consument die steeds bewuster wordt van wat hij eet. Een enorm kansrijke situatie voor de ambachtelijke bakker, zeker als de branche van binnenuit wordt veranderd. Volgens Wim ligt de sleutel hiervan in het proces, vakmanschap en de zuiverheid van de grondstoffen waarmee wordt gewerkt. Meedenken als leverancier met de bakker, kennis delen, een goede bereikbaarheid en constante kwaliteit, zijn de punten die Bakkerij Van de Kletersteeg erg belangrijk vindt in hun samenwerking met Royal Koopmans. “Samen vooruit de toekomst in!”