Ontbijtkoek
Ga aan de slag met de tips & tricks van Meester Boulanger Wietse Schiere voor de lekkerste ontbijtkoek.
Receptuur
Hieronder vindt u de ingrediënten voor het gronddeeg. Zorg wel dat u deze een dag van te voren klaarmaakt, zoals genoemd in de video.
| INGREDIENT | HOEVEELHEID | 
|---|---|
| 100% Roggebloem 00 Luxe | 10.000 gram | 
| 10% Restant koek | 1.000 gram | 
| 80% Koekzoet | 8.000 gram | 
| 40% Water | 4.000 gram | 
Vervolgens wordt de koek gebraakt. Dit zijn de ingrediënten voor het braken van de koek.
| INGREDIENT | HOEVEELHEID | 
|---|---|
| Gronddeeg | 5.000 gram | 
| Honingzoet | 800 gram | 
| Water | 100 gram | 
| Azijn | 25 gram | 
| Koekkruiden | 60 gram | 
| Karam | 40 gram | 
| Vulkaan | 30 gram | 
		Werkwijze
Volg de volgende stappen voor de perfecte ontbijtkoek:
- Roggebloem OO luxe in de machine zeven (bij Roggebloem Uniek is zeven niet nodig)
 - Restant koek in het water oplossen en samen met het koekzoet aan de kook brengen
 - De kokende massa door de Roggebloem draaien tot een goede samenhang verkregen is
 - Gewenste verstijfselingstemperatuur 65°C
 - Direct uit de machine halen
 - Uitdrukken op platen om het deeg snel te koelen ± 5 cm dik
 - Dun afstrijken met olie
 - Als het deeg afgekoeld is, afdekken met plastic om uitdroging te voorkomen
 - Deegrust 24 uur
 
Doorbraken:
- Gronddeeg, honingzoet/koekzoet, water en azijn doordraaien
 - Koekkruiden doordraaien
 - Goed gezeefde Vulkaan en Karam doordraaien
 - Alles goed doordraaien, echter niet te lang
 - Met natte handen op de koekplaten uitdrukken
 - Bakken bij 200°C gedurende 50 minuten
 - Na het bakken afkoelen en op gewenste maat/gewicht snijden
 
De aangegeven baktemperatuur en baktijd zijn indicatief.