Spring naar inhoud

Ontbijtkoek

Ga aan de slag met de tips & tricks van Meester Boulanger Wietse Schiere voor de lekkerste ontbijtkoek.

Receptuur

Hieronder vindt u de ingrediënten voor het gronddeeg. Zorg wel dat u deze een dag van te voren klaarmaakt, zoals genoemd in de video.

INGREDIENT HOEVEELHEID
100% Roggebloem 00 Luxe 10.000 gram
10% Restant koek 1.000 gram
80% Koekzoet 8.000 gram
40% Water 4.000 gram

Vervolgens wordt de koek gebraakt. Dit zijn de ingrediënten voor het braken van de koek.

INGREDIENT HOEVEELHEID
Gronddeeg 5.000 gram
Honingzoet 800 gram
Water 100 gram
Azijn 25 gram
Koekkruiden 60 gram
Karam 40 gram
Vulkaan 30 gram

Werkwijze

Volg de volgende stappen voor de perfecte ontbijtkoek:

  • Roggebloem OO luxe in de machine zeven (bij Roggebloem Uniek is zeven niet nodig)
  • Restant koek in het water oplossen en samen met het koekzoet aan de kook brengen
  • De kokende massa door de Roggebloem draaien tot een goede samenhang verkregen is
  • Gewenste verstijfselingstemperatuur 65°C
  • Direct uit de machine halen
  • Uitdrukken op platen om het deeg snel te koelen ± 5 cm dik
  • Dun afstrijken met olie
  • Als het deeg afgekoeld is, afdekken met plastic om uitdroging te voorkomen
  • Deegrust 24 uur

Doorbraken:

  • Gronddeeg, honingzoet/koekzoet, water en azijn doordraaien
  • Koekkruiden doordraaien
  • Goed gezeefde Vulkaan en Karam doordraaien
  • Alles goed doordraaien, echter niet te lang
  • Met natte handen op de koekplaten uitdrukken
  • Bakken bij 200°C gedurende 50 minuten
  • Na het bakken afkoelen en op gewenste maat/gewicht snijden

 De aangegeven baktemperatuur en baktijd zijn indicatief.